Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddi
MUAR – Kerajaan tidak pernah takut untuk mengambil tindakan terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pengerusi Bersama Bersih 2.0, Datuk S Ambiga kerana bertanggungjawab dalam penganjuran perhimpunan Bersih 3.0, Sabtu lalu.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan memandang serius insiden itu dan pastinya pihak yang bertanggungjawab tidak boleh terlepas daripada dikenakan tindakan undang-undang.

Menurutnya, Kabinet telah mengarahkan pihak berkuasa iaitu polis dan Peguam Negara supaya proses siasatan dilakukan dengan segera untuk mengukuhkan bukti sebelum tuduhan dibuat terhadap pihak terlibat.

“Setakat ini, seorang sudah dikenakan tindakan dan yang lain itu, kita tunggu untuk mendapatkan bukti kukuh bagi memastikan sama ada mereka terlibat secara langsung ataupun tidak.

“Soal mengumpulkan maklumat dan bukti berkaitan laporan insiden yang berlaku perlu mengikut peraturan undang-undang,” kata beliau pada sidang media selepas merasmikan Majlis Penyerahan Sumbangan Bola Sepak Berjaya Corporation, 7 Eleven dan Cosway Berhad di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jalan Junid di sini, hari ini.

Beliau berkata, ia bukan tuduhan dan mungkin masyarakat akan menimbulkan persoalan mengapa tidak tangkap orang itu dan orang ini. - sH -