Thursday, 14 June 2012

MANAKAH JANJI PAS KEPADA PENDUDUK SABAK?

Pantai Sabak dahulunya adalah sebuah lokasi peranginan laut yang terkenal di Kelantan. Pantai landainya yang putih bersih sentiasa menggamit pengunjung terutamanya pada setiap hujung minggu dan hari-hari kelepsan am.

Di sini terdapat kesan sejarah terpenting tanah air. Di sinilah tempat pendaratan tentera Jepun ke Tanah Melayu semasa Perang Dunia Kedua. Di pantai ini dahulunya terdapat kubu peringatn pendaratan Jepun ini. Namun kini segala-segalanya telah lenyap di telan hakisan ombak. Satu pertanyaan yang tidak terjawab - Apa yang Menteri Besar Kelantan buat?

Industri keropok yang beroperasi sejak lebih 10 tahun lalu juga pernah diancam hakisan ombak. Namun syukurlah kata seorang pengusaha keropok yang di kenali sebagai Encik Yusoff. Dapat meneruskan industri keropok ini tanpa sebarang rasa resah dan celaru memikirkan masalah hakisan ombak. Projek pembinaan benteng yang di lakukan segera oleh kerajaan pusat ternyata dapat menyelamatkan mereka. Turut diselamatkan termasuklah punca pencarian harian kira-kira 10 orang penduduk sekitar yang bekerja di tempat perusahaan keropok berkenaan.

Untuk rekod, Kerajaan Pusat melulus peruntukan sebanyak RM2 juta bagi membina benteng sepanjang 340 meter di pantai Mukim Kemerok, Sabak. Membabitkan kos pertama antara RM40 juta hingga RM50 juta. Janji serupa pernah ditabur oleh Kerajaan Pas tetapi janji tinggal janji..Menurut seorng penduduk, pernah Kerajaan Pas membuat benteng tetapi menggunakan guni yang diisi pasir. Kerja yang sia-sia oleh Kerajaan Pas.Fikir-fikir dan renung-renungkanlah!!!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive

Blog Archive