Friday, 8 June 2012

BIAR BETUL !!! PAK LAH TIDAK MAHU PERTAHANKAN KERUSI?

Sekurang-kurangnya dua pemimpin Umno sedang melobi berebut-rebut untuk jadi calon di kerusi Parlimen Kepala Batas yang kini disandang oleh mantan Perdana Menteri, Tun Pak Lah Badawi.

Diberitakan, Tun Abdullah Ahmad Badawi telah menolak  tawaran Datuk Seri Najib Razak, untuk mempertahankan kerusi itu.

Langkah yang diambil oleh Najib Razak dilihat sebagai percaturan maukan calon yang dilihat calon "winnable" supaya berjaya memperolehi majoriti 2/3.

Difahamkan bahawa Ketua Pemuda Umno Kepala Batas yang juga anak emas serta bekas Setiausaha Politik Pak Lah, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dan bekas duta Malaysia ke Filipina, Datuk Seri Ibrahim Saad , bekas Ahli Parlimen Tasik Gelugur, mantan Setiausaha Politik DSAI.

Diantara kedua mereka, Bahagian UMNO Kepala Batas dan Najib sendiri lebih cenderung menyokong dan memberi laluan kepda Ibrahim Saad dari Reezal Merican.

Reezal Merican dilihat tidak mempunyai imej Melayu berbanding dengan Ibrahim Saad, walaupun beliau lebih disenangi oleh Pak Lah

Mau tak mau kena terima hakikat yang majoriti anak-anak Melayu Pulau Pinang agak tidak selesa dengan kebanjiran anak-anak berketurunan mamak dalam UMNO..Keterunan ini agak dominan kini..

Pada bulan Februari lepas,Pak Lah, bekas Perdana Menteri itu telah didekati dan dipujuk rayu untuk mempertahankan kerusi sebagai pemimpin yang mesra adalah satu "calon winnable" yang dicari oleh Presiden UMNO Najib Razak

Tun Abdullah Badawi menjadi perdana menteri dari 2003 hingga 2009 dengan memenangi kerusi Parlimen Kepala Batas bagi kali kelapan.

Pada tahun 2008 , Pak Lah berjaya mempertahankan kerusi tersebut dengan majoriti 11,246 undi.... Beliau memperolehi 23,445 undi dengan lawannya dari PAS Subri Mohd Arshad yang memperoleh 12,199 undi.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive

Blog Archive