Saturday, 23 June 2012

PERUSUH INDO MENGAMUK DI DEPAN MALAYSIA HALL KERANA TARIAN

Kontroversi budaya Mandailing menjadi bertambah buruk apabila sekumpulan penunjuk perasaan bertindak merusuh di luar Malaysia Hall dan melempar sejumlah telur dan batu-batu besar sehingga merosakkan beberapa bahagian bangunan itu di Jakarta, pada Jumaat.

Kumpulan NGO Pemuda Pancasila itu, yang sebelumnya membakar bendera Malaysia dan melempar telur ke dalam kawasan Kedutaan Besar Malaysia di Kuningan selepas solat Jumaat, terus menghala ke Malaysia Hall di Jalan Hos Cokroaminoto, Menteng dan mula bertindak lebih ganas.

Di Malaysia Hall, mereka menyerang seorang pengawal keselamatan di situ menyebabkannya cedera ringan, membaling batu besar hingga memecahkan tingkap rumah warden selain merosakkan pintu pagar utama dan mengotorkan tingkap bangunan itu dengan telur yang dilempar ke situ.

Kumpulan perusuh itu juga merosakkkan bumbung bahagian hadapan Malaysia Hall dengan lemparan batu-batu.

Pengarah Education Malaysia (EM) Prof Madya Dr Juzhar Jusoh berkata kejadian di Malaysia Hall itu berlaku pada pukul 1.45 petang apabila sekumpulan 50 anggota Pemuda Pancasila mula menyerang dengan melempar batu, kayu dan telur ke bangunan Malaysia Hall.

Susulan serangan itu, Pengawal Keselamatan Malaysia Hall Jakarta, Bambang Sukrisno membuat laporan polis.

Dalam demonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia sebelumnya, kumpulan Pemuda Pancasila yang disertai oleh beberapa kumpulan pelajar lain, yang kesemuanya berjumlah hampir 100 orang berdemonstrasi bagi membantah cadangan Malaysia untuk mengiktiraf tarian Tor-tor dan paluan Gordaang Sembilan sebagai salah satu cabang warisan negara.

- Bernama

pT
Itulah kerajaan Malaysia terlalu lembut dengan Indonesia...ini bukan kali pertama perbuatan melampau para perusuh indo... Tapi tetap tidak memanggil balik duta kita atau panggil duta mereka menghadap Mneteri Luar seperti yang dlakukan oleh Singapura. Malaysia Malaysia.


3 comments:

 1. kerajaan xkan nk diam jer! Tegas lah skit.

  ReplyDelete
 2. woi Najib bangang protes lah sikit bahalol! sampai bila nak lembut dengan bangsa haramjadah Indon ni?

  panggil duta kita pulang! makin melampau indon sekarang ni! putuskan je hubungan dengan negara haramjadah tu!

  ReplyDelete
 3. Biaq pi laa... Depa tu tak bertamaddun lagi.
  Depa pun bukan tau yang kita ni serumpun, terpisah pun sebab garisan politik yang wujudkan Malaysia dan Indonesia.
  Depa kata depa besaq, tapi kita semua tau otak depa kecik, tak pandai nak pikiaq.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive

Blog Archive