Monday, 6 August 2012

KRISIS AIR KELANTAN !!! AKSB TIDAK MAMPU BEKAL AIR DI PASIR MAS ???Krisis air Kelantan menjadi semakin serius. Sudah lebih 22 tahun Pas memerintah Kelantan yang di ketuai oleh Tok Guru Nik Aziz yang di sayangi ramai, tapi sayang....kemelut air di sana masih berterusan, seolah-olah Tok Guru buat dok jah
Sepatutnya, isu air mestilah di ambil serius oleh seorang Ketua negeri seperti Nik Aziz ni, apatah lagi seorang yang bergelar ULAMA, dihormati ramai pulak tu. 

Ini yang  musykil, kenapa sampai ke hari ini, jika di ajukan masalah air ni, Nik Aziz akan memberi bermacam-macam alasan. Kesian rakyat Kelantan. Mereka sebenarnya telah di tipu oleh kerajaan Pas dan lebih 22 tahun. Kalau dengan kecek orang Kelantan gak...menipu rakyat atah darat.

Untuk itu, apakah tindakan yang akan diambil oleh kerajaan negeri Kelantan, terutamanya orang no 1 negeri, Pok Nik?...tak berdiam diri begitu sajo. Terkini, krisis bekalan air di Kelantan, mula melanda daerah Pasir Mas. Difahamkan, krisis bekalan air yang melanda daerah Pasir Mas dijangka berlarutan ekoran Syarikat Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB) mengakui tidak mampu untuk menyelesaikannya dalam masa terdekat ini. Terbaru beberapa penduduk di sekitar Pasir Mas meluahkan perasaan tidak puas hati akibat dari tiada bekalan air seperti sepatutnya. 

Mengikut kata Pengurus Besar AKSB, Ir. Mohamad Hanapi Mahmud ketika dihubungi mengakui masalah tersebut akan hanya dapat diselesaikan sekiranya hujan dalam masa terdekat ini kerana segala usaha yang dilakukan mereka tidak mencukupi. Bagaimana kalau hujan tidak turun?.....tidakkah AKSB mempunyai kaedah yang lain bagi mengatasi masalah air ini?

Beliau berkata, Loji Rawatan Air Kelar yang menyalurkan air bersih ke kawasan Pasir Mas dan Tanah Merah ketika ini tidak dapat menyedut air dari Sungai Kelantan berikutan paras air rendah akibat kemarau di kawasan hulu Kelantan sejak seminggu lalu. "Masalah sekarang kita tidak dapat menyedut air sungai untuk diproses dan kita telah mengambil tindakan segera dengan meletakkan saluran tambahan untuk menyedut air, tetapi ia masih tidak cukup untuk menampung permintaan pengguna. Juga akibat aktiviti menyedut pasir yang dilakukan oleh kontraktor untuk projek Pembangunan Lembah Sireh.

Kesimpulannya, apa jua alasan yang diberi oleh AKSB dan juga kerajaan Pas, ianya tidak dapat menyelesaikan masalah air di Kelantan. Elok benarlah kerajaan Pas yang ada sekarang ini di tukar pada kerajaan yang baru di PRU ke-13 nanti.  Nik Aziz GAGAL, gagal menjalankan tugas  sebagai Menteri Besar Kelantan. . Berihatlah. Berilah pada orang lain yang boleh memimpin dan membuat perubahan baru kepada negeri Kelantan. Rakyat Kelantan pun dah tak sabar nak ubah dan beri mandat kepada kerajaan baru, iaitu, Barisan Nasional (BN).

Apa jadahnya Nik Aziz, kalau nak ambik air sembahyang pun tak ada air? Nak buat 'Tayyamum' pun tak ada pasir yang berdebu di Kelantan. Ternyata  gagal Nik  Aziz .Gagal Kepada rakyat Kelantan, bersedialah untuk mengubah corak hidup anda sekiranya BN mengambil negeri Kelantan. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive

Blog Archive