Wednesday, 6 March 2013

Lebih 300 Pendatang Haram a.k.a Pengganas Sulu Lari Ke Mindanou #PrayForSabah

Hampir 300 Filipina yang tinggal di Sabah melarikan diri ke Mindanao, yang disesarkan oleh konflik berterusan antara Tentera Diraja Sulu dan angkatan tentera Malaysia.

Ramon Santos, pengarah Pejabat Pertahanan Awam di kawasan Basilan, Sulu dan Tawi-Tawi, hari ini berkata bahawa 280 orang telah kembali ke Mindanao sejak kinflik itu bermula tiga minggu lalu.

"Mereka tidak berada di tempat konflik tetapi mereka berasa takut dan mereka kembali (Mindanao). Mereka takut terperangkap dalam situasi ketegangan itu," Santos berkata, sambil menambah bahawa mereka sedang hidup dengan saudara-mara mereka di sana.

Terdapat lebih 150,000 rakyat Filipina yang bekerja dan tinggal di negeri timur Malaysia Sabah, kebanyakan daripada mereka adalah pendatang haram.

Polis Malaysia dan kira-kira 180 pengikut Filipina Sultan Jamalul Kiram III telah terlibat dalam kemelut maut sejak 12 FEB.

Kumpulan tersebut belayar ke bandar pantai Lahad Datu di Sabah dari selatan Mindanao menempatkan semula dan mengukuhkan tuntutan mereka di kawasan yang dipertikaikan, yang kata mereka berhak dimiliki oleh kesultanan.

Tentera dan Polis Malaysia pada hari Selasa melancarkan serangan udara di bandar pantai Lahad Datu di mana militan Filipina telah terkepung sehingga menamatkan kebuntuan yang telah meninggalkan sekurang-kurangnya 23 Filipina dan lapan polis Malaysia mati. - Bernama

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

ENTRI POPULAR

Blog Archive

Blog Archive