Wednesday, 4 July 2012

DUN MELAKA - 6 ADUN 6 BULAN KENA GANTUNG


Lima ADUN DAP digantung daripada menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri Melaka, selama enam bulan kerana mengingkari dan menimbulkan kekecohan pada persidangan dewan hari ini.

Speaker DUN Melaka Datuk Wira Othman Muhamad membuat keputusan penggantungan itu terhadap Betty Chew Gek Cheng (Kota Laksamana); Goh Leong San (Kesidang); Khoo Poay Tiong (Ayer Keroh); Tey Kok Kiew (Banda Hilir) dan Lim Jak Wong (Bachang) berkuatkuasa hari ini.

Ia berikutan kekecohan yang ditimbulkan pada persidangan hari ini yang bermula dengan Betty Chew, isteri Ketua Menteri Pulau Pinang, meminta ADUN Duyung yang juga ahli exco kerajaan negeri, Datuk Gan Tian Loo menarik balik kenyataan yang disifatkan peribadi oleh Gan terhadapnya.

Sejurus persidangan bermula pada kira-kira pukul 9.30 pagi, selepas doa, ucapan aluan dan agenda persidangan yang memasuki hari ketiga hari ini, Betty Chew bangun menyatakan bahawa tohmahan telah dibuat oleh Gan berhubung isu seorang wanita yang dikaitkan dengan suaminya.

Betty Chew yang tidak berpuas hati dengan jawapan Othman, menempelak Speaker dengan berkata: "Malu ke atas awak (shame on you) Datuk Speaker,".

Sejurus selepas itu, dua ADUN DAP, Khoo dan Lim bangun sambil merentangkan kain pemidang tertulis perkataan dalam bahasa Cina dan bahasa Inggeris "Shame on you Gan Tian Loo".

Beberapa ADUN Barisan Nasional bangun mempertahankan Speaker dan berteriak "Shame on Betty" sambil berkata kain pemidang itu tidak sepatutnya dibawa masuk ke dewan persidangan.

Kedua-dua pihak berbalas cakap sebelum Speaker meminta ADUN Ayer Keroh dan Bachang meninggalkan dewan kerana membawa sepanduk tetapi kedua-dua wakil DAP itu ingkar.

Sebaik dewan berhenti rehat dan bersidang semula pada pukul 10.10 pagi, ketua whip Datuk Yaakub Md Amin membacakan usul supaya kelima-lima ADUN DAP itu digantung enam bulan kerana mengingkari sidang dewan.

Dalam sidang akhbar kemudiannya, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata tindakan lima Adun DAP itu menunjukkan konspirasi wakil pembangkang untuk mengalihkan isu apabila terpalit ke atas mereka.

"Ini semua taktik kotor DAP yang tidak demokratik, malahan mereka bawa banner ke dalam dewan yang biasanya dilakukan semasa demonstrasi jalan raya. Ini cara mereka sehingga membawa sepanduk ke dalam sidang dewan," katanya yang kesal dengan cara dan tindakan pembangkang itu.

Othman ketika ditemui pemberita berkata penggantungan kelima-lima ADUN DAP itu mengikut Perkara 34.(1),(2),(3),(4) sebagaimana tatatertib dalam persidangan dewan.

Semalam, sewaktu persidangan hari kedua, kelima-lima ADUN DAP itu bertindak keluar daripada persidangan berhubung isu seorang wanita yang dikaitkan dengan Lim Guan Eng. 
- Bernama

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive

Blog Archive