Friday, 28 February 2014

Luahan Aishah Anak Pasangan Yang Ditahan Di Sweden....


Aishah berasa terasing daripada ibu bapanya dan sering memikirkan ibu saudara yang bernama Puan Shalena Hisham Makhzan sebagai ibu kandungnya yang sebenar.

Aishah juga berasa rapat dengan adik-beradik perempuan Puan Shalwati Nurshal, dan merasakan mereka seperti ibunya yang sebenar.

Aishah tidak berasa dekat dengan ibu sebenarnya.

Ketika mendengar ucapan nak perempuannya di mahkamah daerah Solna, Puan Shalwati Nurshal berasa cukup sedih dan hiba sambil membetulkan tempat duduknya.

Manakala bapanya, Azizul Raheem Awalluddin kelihatan sugul apabila perkataan tersebut keluar daripada mulut anak prempuannya sendiri sambil menyapu bahagian dahinya dengan ibu jari.

Apabila ditanya, Aishah mengakui yang beliau juga tidak rapat dengan bapanya dan lebih suka bersendirian di dalam bilik.

Aishah mengimbas kembali pergaduhan dengan ibunya disebabkan pakaian yang dibelikan ibu saudaranya untuk Aishah. “Pada suatu masa, makcik saya membelikan saya seluar jeans, dan ibu berkata sepatutnya harganya perlulah di bawah RM50. “Tetapi saya mendapat dua pasang seluar jeans dengan harga sekitar RM100, jadi ibu memarahi saya dengan mengatakan ia terlalu mahal,” kata Aishah.

Ditanya bagaimana perasannya, Aishah berkata dia berasa ‘marah dan sedih’, sambil mengoyak kertas tisu yang diletakkan di atas meja temubual.

Dalam satu temu bual sebelum ini, Aishah berkata kesemua adik-beradiknya mahu tinggal dengan ibu saudara mereka di Malaysia, selepas dihantar ke rumah keluarga angkat di Sweden. Aishah dan adik-beradiknya, Ammar, 12, Adam, 11 dan Arif, 7, telah diletakkan dalam jagaan ibu saudara mereka, Shalena Hisham Makhzan dan suaminya Nik Farid Nik Abdullah sebaik sahaja mereka kembali ke Malaysia pada 1 Februari 2014 yang lalu.

Mereka kini telah bersekolah dan tinggal di Kota Bharu, Kelantan.


Ada sesuatu yang dilalui oleh Aishah dan 3 adik beradiknya yang lain, yang kita tidak faham.

Ada sesuatu yang dilalui oleh ibu bapa Aishah, pasangan Malaysia di Sweden yang ditahan dalam kes penderaan anak2 yang kita juga tidak faham.

Maka, nak ulas benda2 yang kita tak faham sebab semakin lama kes ini dibicarakan dan disebut-sebut semakin ia mengelirukan dan mengecewakan..

Namun, kita berharap agar Aisyah dan 3 adik beradiknya yang lain boleh memahami situasi yang melanda keluarganya....

Sumber

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive

Blog Archive