Wednesday 29 August 2012

BEBERAPA NEGARA ASING BIAYAI SUARAM - KUA KIA SOONG (PENGARAH SUARAM)

KUALA LUMPUR – Pengarah Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Kua Kia Soong pada Selasa mendedahkan bahawa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu menerima dana dari negara asing dan individu di seluruh negara.

Beliau berkata Suaram, NGO hak asasi manusia, kini dibiayai beberapa negara seperti Amerika Syarikat, Finland dan Kanada dan beberapa negeri di Malaysiaselain sumbangan daripada individu.

Bagaimanapun, Kua yang mempertahankan mengenai isu pembiayaan itu merahsiakan jumlah yang diterima Suaram sehingga hari ini serta penyumbang dana dan penaja utama.

“Adakah saya perlu memberitahu anda dari mana dana itu datang? Kenapa semua orang ingin tahu dari mana dana kami?,” soal Kua pada majlis pelancaran Laporan Hak Asasi Manusia Malaysia 2011, di sini.

Beliau turut mempersoalkan wartawan tempatan akhbar harian Melayu sama adamereka mengetahui sumber pembiayaan akhbar mereka.

Kua turut menggesa mana-mana pihak yang tidak berpuas hati dengan Suaram agar membuat laporan polis.

Pada Julai, Suaram selaku peranannya sebagai sebuah NGO bebas telah dipersoalkan berikutan menerima peruntukan tahunan secara konsisten dari ‘National Endowment for Democracy’ (NED) yang berpangkalan di Amerika Syarikat, sejak 2006.

Menurut portal AIDC, seperti dinyatakan dalam laporan tahunan NED, Suaram menerima sejumlah US$385,000 (RM1,218,328.65) bagi tahun 2006, 2007, 2008 dan 2009.

Selain Suaram, NGO Malaysia yang turut dibiayai seperti disenaraikan NED termasuk International Republican Institute, National Democratic Institute for International Affairs, Southeast Asian Press Alliance, Centre for IndependentJournalism, Open Dialogue Centre, Mkini Dot Com dan beberapa yang lain.

Sebelum ini, dilaporkan secara meluas bahawa Suaram tidak pernah didaftarkansebagai NGO dengan Pendaftar Pertubuhan sebaliknya hanya didaftarkan sebagaisebuah syarikat atas nama, Suara Inisiatif Sdn Bhd dengan modal berbayar RM2 juta.

Sejak itu, Suaram membisu mengenai dakwaan status pertubuhan serta sumber dana pembiayaannya. – BERNAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive

Blog Archive