Sunday, 21 September 2014

PRK #PengkalanKubor #BN4N01 - Hanya Bermodalkan Air Liur Pas Laksana Projek???

Bukan nak mengaibkan mana2 pihak, sebaliknya ia adalah untuk mengingatkan pemimpin Pas yang sentiasa berubah pendirian, pegangan, malahan janji apabila berhadapan dengan kemelut yang memang biasanya dicetuskan mereka sendiri.

Pelik bin Hairan kerana pemimpin Pas teutama MB serta pemimpin2 kanannya selalu membuat janji kepada rakyat Kelantan. Sudah menjadi resam manusia mudah lupa apa yang dikatakan semalam.

Apa yang menjadi pendirian hari ini, mungki akan berubah esok hari. Sikap tidak konsisten pemimpin2 PAS dan kesanggupan mereka untuk berbohong, memfitnah, malahan melabelkan orang lain dengan pelbagai nama yang hina adalah punca kemelut politik sehingga berlaku pecah belah dalam masyarakat Melayu dan umat Islam di negara ini.

Senarai di bawah menggambarkan betapa hebatnya janji2 serta pembohongan Kerajaan Pas Kelantan kepada rakyat Kelantan semenjak awal 1990an. Antara projek mega yang diumunkan oleh MB Pas yang lalu sepanjang tahun sepanjang era tersebut :

- 27.8.1997 - TCB, PKINK, MAJUKAN PROJEK LEMBU DAGING Taiping Consolidated Berhad dengan PKINK akan memajukan projek ternakan lembu daging di kawasan 800 ekar Mukim Apam Pasir Mas?

20.10.1997 - SAUJARAN, YIK BINA PELABUHAN Saujaran Sdn Bhd dan YIK bersetuju mengadakan usahasama membina pelabuhan pedalaman pertama.?

10.6.1997 - USAHASAMA LAKSANA BANDAR BERASAS MULTIMEDIA PKINK dan DPMMNK akan memajukan sebuah bandar seluas 200 hektar hingga 400 hektar secara usahasama tidak lama lagi?

12.3.1997 - HONGKEW BINA PELABUHAN DI TUMPAT Hongkew Holding Sdn Bhd akan membina sebuah pelabuhan di rapak seluas 85 hektar di Tumpat dengan membabitkan pelaburan sebanyak RM200juta. Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz berkata pelabuhan di jangka siap dalam masa 2 tahun bakal menadi pusat persinggahan antarabangsa bagi kapal dari Thailand, Kemboja dan Vietnam? 

11.9.1997 - BANDAR BARU PENGKALAN KUBUR SIAP IKUT JADUAL Kerajaan Pas Kelantan yakin bandar baru itu siap ikut jadual. Yang akan dilaksanakan secara usahasama PKINK dengan MJS Partners Sdn Bhd. Projek ini bernilai RM2.3 billion?
7.9.1998 - PROJEK BANDAR BARU RANTAU PANJANG Pembangunan bandar itu yang menelan belanja RM48j dijangka siap mengikut jadual pada tahun 2001. Fasa pertama projek itu diadakan secara usahasama PKINK dengan MDPM. SBJ yang dapat bukan PKINK.

22.3.1998 - KELANTAN JAMIN PROJEK RAKSASA IKUT JADUAL Pasir Puteh : Kerajaan Pas Kelantan memberi jaminan projek raksasa membabitkan RM1.5 billion bagi membina pusat mendarat ikan terbesar di rantau Asia Tenggara. Iaitu kerjasama PKINK dengan Kumpulan Penang Sdn Bhd?

19.9.2003 - PROJEK BESAR BUKAN TANGGUNGJAWAB PAS Kota Bharu : MB Kelantan mendakwa perlaksanaan projek untuk kemudahan asas rakyat yang membabitkan peruntukan besar dan ratusan juta bukan tanggungjawab penuh Kerajaan Negeri.

22.3.2012 - PROJEK BANDAR RAYA SUKAN DITERUSKAN??? Kota Bharu - Kerajaan Kelantan meneruskan projek Bandar Raya Sukan di Bukit Merbau, Pasir Puteh dan pengumuman terbaru mengenainya akan dibuat dalam masa terdekat.Pengerusi Jawatnkuasa Insan, Belia, Sukan dan NGO, Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata, projek di atas tanah seluas 504 hektar itu bukan sekadar membina stadium.

"Kita bukan hanya mahu membina stadium bola sepak malah kita menjadikan kawasan itu sebagai bandar raya sukan", katanya kepada media selepas mesyuarat exco di sini.. Abdul Fattah berkata, walaupun Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) merancang membina stadium bernila RM300 juta di Bandar Baru Tunjung, projek di Bukit Merbau tetap diteruskan.

Sepanjang tempoh pemerintahan kerajaan Pas Kelantan (1990-2014), rakyat Kelantan seharusnya menilai semula serta bertanya berapa banyakkah perubahan dan pembaharuan serta janji-janji yang telah dilaksanakan oleh kerajaan PAS Kelantan sepanjang 22 tahun pemerintahan.

Seluruh rakyat Kelantan percaya dan yakin, dalam agama Islam antara duniawi dan ukhrawi, percakapan, janji dan perbuatan mestilah seimbang serta seiring, ianya pelengkap kepada kejujuran dan amanah dalam pemerintahan dan pentadbiran.

Melihat senarai projek2 di atas adakah penduduk Pengkalan Kubor  masih lagi mengharapkan Pas untuk menjadikan Pengkalan Kubor sebuah  bandar yang maju di masa depan???

Pada pendapat PT penduduk Pengkalan Kubor WAJIB menolak calon  PAS  dan memilih calon BN  sebagai meneruskan legasi arwah Dato Nor Zahidi. Juga  tanda mengajar Kerajaan Pas Kelantan yang hanya beretorik dan pandai berjanji dan tidak pandai menunai janji.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive

Blog Archive