Friday, 28 February 2014

Kes Blogger Lucah Alvin-Vivian Akan Disebut 14 April!!!!

KUALA LUMPUR - Mahkamah Sesyen hari ini menetapkan 14 April untuk sebutan semula kes pasangan blogger kontroversi Alvin Tan dan Vivian Lee yang menghadapi tiga pertuduhan mempersenda umat Islam dan bulan Ramadan. Lihat artikel terdahulu di [ SINI ].

Hakim Murtazadi Amran menetapkan tarikh itu selepas Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharudin Wan Ladin memberitahu mahkamah, keputusan terhadap rayuan pasangan terbabit telah ditetapkan pada 10 April ini di Mahkamah Rayuan.

"Pasangan itu telah memfailkan rayuan untuk membatalkan pertuduhan yang dihadapi mereka di bawah Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan selepas Mahkamah Tinggi di sini menolak permohonan mereka dan rayuan berhubung kes itu akan diputuskan Mahkamah Rayuan pada 10 April," katanya.

Terdahulu, mahkamah turut membenarkan permohonan peguam Adilah Kamarzaman untuk mengecualikan kehadiran kedua-dua anak guamnya pada tarikh sebutan 14 April.

Pada 21 November lepas, Mahkamah Tinggi di sini menolak permohonan Alvin atau nama penuhnya Tan Jye Yee, 25, dan Vivian atau Lee May Ling, 24, untuk membatalkan pertuduhan dihadapi mereka mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan dengan alasan pertuduhan yang dibuat terhadap mereka adalah sah, teratur dan tidak bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan, Tan dan Lee didakwa memuat naik di laman Facebook mereka satu kandungan gambar dan komen bertajuk 'Selamat Berbuka Puasa (dengan Bak Kut Teh..wangi, enak, menyelerakan !!!)' yang mengandungi logo halal, berkemungkinan menyebabkan perasaan permusuhan atas alasan agama dalam kalangan penganut agama berlainan, di CAF-Syed Restaurant Jalan Dang Wangi di sini antara 11 dan 12 Julai lepas.

Mereka juga didakwa memuat naik satu penerbitan menghasut di laman Facebook 'Alvin and Vivian-Alvivi' di pautan https://www.facebook.com/alvivi.swingers iaitu kandungan gambar dan komen yang sama pada tarikh sama di Kompleks Mutiara Jalan Ipoh, Batu 3 1/2 di sini mengikut Akta Hasutan 1948.

Mereka turut berdepan pertuduhan mempamer gambar lucah di https://alviviswingers.tumblr.com/ di tempat sama antara 6 dan 7 Julai lepas mengikut Akta Penapisan Filem 2002. - Bernama

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive

Blog Archive