Monday 27 October 2014

Lansung Dari UM - Anak Didik Bang Non Menggila

Anwar Ibrahim pada malam ini telah merancang untuk mengadakan satu Pidato yang bertajuk 40 Tahun dari UM ke Penjara. Beliau telah menggunakan alasan yang dirinya ini adalah seorang alumni Univerisi Malaya dan telah dijemput oleh PMUM, Saudara Fahmi Zainol.

Namun begitu, tindakan PMUM ini tidak mendapat sokongan sebahagian besar daripada mahasiswa UM sendiri yang diwakili oleh Gabungan Mahasiswa Bersatu yang dianggotai oleh seluruh Universisi di lembah Kelang.

Mereka telah melakukan satu sidang media semalam yang membantah kehadiran Anwar Ibrahim ke kampus mereka kerana ingin melakukan lebih banyak kerosakan daripada kebaikan.

Namun, tanpa menghiraukan pendapat mahasiswa yang membantah ini, Anwar tetap berdegil untuk masuk ke Universiti Malaya dan tetap berhasrat untuk melakukan Pidato di Dataran Tunku Canselor.

10.25 malam :
Anwar Ibrahim selesai memberikan pidato beliau yang kira-kira 20 minit sahaja. Demonstran pula mula bersurai dan ada antara mereka yang akan mengikuti konvoi Anwar Ibrahim ke Stadium Mini 3K di Subang Jaya. Anwar Ibrahim terpaksa membatalkan persinggahan beliau di Stadium MBPJ kerana kehadiran yang kurang menggalakkan.

10.06 malam :
Anwar Ibrahim mula menyampaikan pidato beliau di DTC

9.50 malam :
Demonstran berarak menuju ke DTC. Pintu UM ditutup semula oleh pengawal keselamatan. Didapati lebih daripada separuh demonstran merupakan orang luar bukannya mahasiswa UM. Ada juga antara mereka yang membawa anak kecil bersama-sama.

9.46 malam :
Demonstran sedang tawar-menawar dengan pengawal keselamatan sebelum merempuh masuk walaupun tempoh masa yang mereka tetapkan sudahpun tamat. Anwar sepatutnya tiba jam
8.30 malam namun tiba lewat hampir 1 jam.

9.41 malam :
Demonstran mula berarak ke DTC manakala sebahagian lain sedang menunggu Anwar Ibrahim untuk berarak bersama.

9.36 malam :
Anwar sudah tiba di hadapan pintu UM. Didapati beliau disertai oleh Wan Azizah, Lau Chin Tong (DAP), Elizabeth Wong (PKR), dan Nurul Izzah.

9.27 malam :
Pintu pagar UM dirosakkan oleh demonstran.

9.23 malam :
Pintu pagar berjaya dirempuh oleh demonstran dan suasana menjadi semakin kecoh. Berkemungkinan akan menyebabkan keganasan berlaku. 

9.06 malam :
Dato Sri lajim dan Johari Abdul antara yang dikesan di UM ketika ini.

8.46 malam :
Kelihatan ketika ini dalam anggaran 200 demonstran sedang melakukan provokasi agar pintu dibuka.

8.35 malam :
Angka demonstran meningkat kepada 300 orang. Mereka mula menggesa pengawal keselamatan untuk membuka pintu pagar. Kemungkinan untuk mereka merempuh masuk adalah tinggi. Dari juml;ah iuni didapati hampir 60% demonstran adalah dari kaum Melayu, 30% dari kaum Cina dan selebihnya dalah dari kaum India.

8.24 malam :
Terdapat cetakan-cetakan yang tertulis “Sekolah Bukan Penjara & Universiti Bukan Kilang”, “The mind of a child is where the revolution begins” dibawa oleh demonstran.

8.09 malam :
50% daripada kehadiran dikesan merupakan Mahasiswi dari Akademi Pengajian Islam. Kenderaan PKR jenis mula masuk dan dijangka Anwar Ibrahim akan berucap di atas Hilux tersebut. Uji suara sedang dilakukan ketika ini.

8.00 malam : Kehadiran kini mencecah 100 orang. meraka didapati datang dan berkumpul di depan simpang pintu masuk UM. 7.30 malam : Hujan masih turun dengan renyai-renyai. Kehadiran ketika ini dijangka dalam kira-kira 50 orang sahaja di sekitar pintu utama dan hadapan Masjid Ar-Rahman.

Tiada pemimpin pembangkang yang hadir buat masa ini. Suasana masih tenang dan tiada provokasi dilakukan.

7.00 malam :
Pintu Pagar UM dan laluan ke Masjid Ar-Rahman telah dikunci oleh pengawal keselamatan. - Sumber

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive