Monday 26 December 2011

Kenapa Bob Lokman disiasat Jaip????
KUANTAN – Bok Lokman, bekas pelakon, kini terkenal sebagai penceramah bebas dalam kalangan pembangkang, semalam diberi notis oleh Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) kerana disyaki menyampaikan ceramah tanpa tauliah.


Beliau disyaki menyampaikan ceramah di hadapan jemaah Masjid Taman Sri Mahkota Aman, Batu 11, Jalan Gambang dekat sini, selepas solat Maghrib. Ceramah itu bermula jam 8 malam dan tamat lebih sejam kemudian.

Sebaik sahaja selesai, Bob Lokman, atau nama sebenarnya Mohd Hakim Lokman, didekati seorang kakitangan Jaip dan mereka dilihat berbincang di beranda masjid.


Mereka mengambil maklumat daripada Bob Lokman, sementara jemaah menunaikan solat Isyak.


Bob Lokman dan beberapa rakannya meninggalkan masjid beberapa minit kemudian.Sumber Jaip mengesahkan Bob Lokman diberi notis kerana disyaki menyampaikan kuliah Maghrib tanpa tauliah dan kebenaran Jaip.


Sumber itu juga memberitahu, Jaip akan menyiasat perkara itu di bawah Seksyen 161, Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 yang menetapkan hukuman denda tidak lebih RM1,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-dua sekali.


“Kita akan siasat perkara ini di bawah Seksyen 161, Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.


Bob Lokman pernah menerima waran tangkap Jabatan Agama Islam Selangor kerana tidak hadir beri keterangan berkaitan ceramah agama tanpa tauliah dua bulan lalu.

1 comment:

  1. Kalau IA sangat pun hendak menjadi seorang penceramah, tuntutlah Ilmu dahulu. Dalami Ilmu Islam seperti mana Ustaz Ustazah lain. Mulalah dari bawah dahulu. Mana mungkin seseorang itu tiba tiba berkebolehan menjadi penceramah Agama dalam rumah Allah pula tu, tak kiralah di surau atau di Masjid. Menjadi pendakwah pun ada cara caranya.

    Dalam hal in JAIP bertindak dengan bijak dan betul demi memelihara kesucian Agama Islam. Orang ramai tidak patut dikelirukan oleh siapa pun penceramah yang tidak bertauliah tidak kiralah Bob Lokman atau siapa pun. WaAllahuAlam.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENTRI POPULAR

Blog Archive